Gaardbryg

Om Gaardbryg

Gaardbryg er et dansk mikrobryghus, hvor vi producerer lækre specialøl med fokus på gode smagsoplevelser og brygning af specialøl ved brug af både de gode gamle opskrifter samt udvikling af nye opskrifter.

Bryghuset holder til lidt udenfor Holstebro på en lille landejendom, hvor gården oprindeligt havde funktion som minkfarm. I 2021 skulle gården have ny funktion, hvilket resulterede i, at den i dag står nyrenoveret og er omdannet til bryggeri, hvilket blev starten på stiftelsen af Gaardbryg.


Navnet ”Gaardbryg” kommer af at bryghuset befinder sig på en gård – selvfølgelig ikke helt derude hvor kragerne ender, men i en lille landsby ved navn Hogager. Gård-temaet er et gennemgående tema i alt det, vi laver - ølbrygning, indretning af lokaler, emballage, øletiketter samt navngivning af vores øl. Et eksempel herpå er, at vores juleøl ikke hedder juleøl, men hedder i stedet ”gårdnisse”.

Bryghusets historie

Det hele startede som en hobby og stor interesse for hjemmebrygget øl, da forinden etableringen af Gaardbryg havde venneparret Martin Vestergård og Thomas Jeppesen udviklet og eksperimenteret med hjemmebrygget øl i eget køkken. Gennem en lang årrække forblev interessen for hjemmebryg en sjov personlig interesse, men efter en masse overvejelser og lange snakke (selvfølgelig med sin egen hjemmebryg i hånden), var de begge klar til at begive sig ud i at få sit eget bryghus, så andre kan få glæde af den gode øl.


Fra minkavl til ølbrygning

I 2020 så de en gylden mulighed i at kunne starte deres eget bryghus op, Martin og hans far Poul Erik ejede en nedlagt minkfarm, som siden nedlæggelse af minkerhvervet har stået tomt. Her ville de kunne leje sig ind i nogle gamle lokaler.


”Der er en form for tomrum, når man får at vide, at man efter nedlæggelsen af dansk minkavl ikke længere skal have sin daglige gang på gården. Det er mærkeligt at tænke på, at det jeg og min far har bygget op genne tiden bare skal forsvinde – det vil jeg ikke lade ske.”

- Martin Vestergård


De to venner, Thomas og Martin, har altid støttet meget op om det lokale, og derfor ønskede de heller ikke at den gamle minkfarm skulle visne hen. I stedet for at rive ned og bygge nyt op, blev gården derfor renoveret og omdannet til bryghus, hvor der nu brygges velsmagende øl.


Ikke nok med at de to stiftere gav nyt liv til en gammel minkfarm, så har de også opkøbt Kerteminde Bryghus’ bryganlæg, nemlig de flotte mahognikar, som oprindeligt har tjent som pub-brygværk i North Nottinghamshire i England. Bryganlægget blev i sin tid kørt som bryganlæg hos Kerteminde Bryghus, og i dag er det flyttet til Gaardbryg i Holstebro. De er derfor gået fra at kunne brygge 70 liter hjemme på køkkenbordet til pludselig at kunne brygge 800 liter.


”Det har været en utrolig spændende rejse, og vi glæder os til at videreudvikle på vores ølbrygning, så vi kan tilbyde de bedste øl og ølsmagningsoplevelser”
- Thomas Jeppesen

Gårdnisse,, Gaardbryg, Gårdbryg, Holstebro Bryghus, Bryghus, Bryggeri, Minkfarm, Mink, Mette Mink

Brygningen

Vi går hos Gaardbryg utrolig meget op i den gode smag og kvaliteten af øllen. Vores specialøl er til for at nydes sammen med vennerne, eller når der eksempelvis skal hygges på terrassen. Som basisingredienser vil du altid kunne finde blandt andet malt, specialmalt (mørke malte, røde malte, chokolade malte mv.), humle, smagsgivere (eksempelvis hyben, hyldeblomst mv.), gær og selvfølgelig en hel masse vand. Hertil hører der naturligvis også en god opskrift, en god passioneret brygger og en stor interesse for specialøl - hvilket vi alle hos Gaardbryg i den grad besidder.

Gaardbrygs tidslinie


23/4-2021: Opstart af hjemmeside med løbende opdateringer.


26/5-2021: Selskabet Gaardbryg I/S stiftes af ejerne Martin Vestergård og Thomas Jeppesen.


7/8-2021: Selskabet Gaardbryg I/S ejerkreds udvides med Poul Erik Vestergård.


26/11-2021: Gaardbryg opretter en Facebook side, hvor det midlertidige logo blev fremvist.


1/12-2021: Selskabet Gaardbryg ApS blev stiftet.


1/12-2021: Tegningsarbejdet af lokalerne til det nye bryggeri påbegyndes.


22/12-2021: Gaardbryg ApS køber Kerteminde Bryghus' bryganlæg mv.


26/1-2022: Bryganlægget fragtes til Gaardbryg i Holstebro.


14/3-2022: Nyt og endelige logo samt visuelle identitet bliver udviklet.


3/5-2022: Byggetilladelse og forhåndsgodkendelse på Gaardbryg' nye lokaler er nu endelig på plads.


1/6-2022: Opbygningen af lokalerne er godt igang.


13/3-2023: Holstebro Kommune har afgivet ibrugtagningstilladelse af ombygningen af lokalerne.


19/3-2023: Testbryg foretaget på bryganlægget, og brygget er sat til gæring.


20/3-2023: Registrering hos Fødevarerstyrelsen er nu foretaget.


31/7-2023: Gaardbryg opretter en Linkedin side.


1/9-2023: Reception afholdt, med 400-500 besøgende.


29/1-2024: Gaardbryg opretter en Instagram side.


20/8-2024: Gaardbrygs øl kan nu vurderes og anmeldes på app'en/hjemmesiden Untappd.

linkedin
instagram
untappd

Bæredygtighed i genanvendelse af maltaffald

Størstedelen af vores maltaffald ved ølbrygning bliver genanvendt som foder til dyr.

På den måde undgår vi materialespild og støtter samtidig op om det lokale landbrug. Vi stopper dog ikke helt der – vores ønske er at støtte op om så mange ting som muligt, og derfor er vi ved at undersøge, om vi kan lave en aftale med lokale bagere eller andre virksomheder, som kan have gavn af vores ”affald”, til eksempelvis produktion af bagerbrød, brød til SFO’er, skoler eller lignende.

I så fald du sidder med en god idé eller kender en virksomhed, der kunne drage nytte af denne mulighed, er du meget velkommen til at kontakte os.